top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCPB Steenwijkerland

Afscheid van Jacqueline Willemsen – Post als raadslid


22 september 2020 was de dag waarvan je wist dat deze eens ging komen. Jacqueline Willemsen – Post nam afscheid van de gemeenteraad na 19 jaar en 9 maanden lid te zijn geweest van de gemeenteraad van Steenwijkerland.


Het was na de zomer van 2000 en net voor de herindeling van de gemeenten Brederwiede, IJsselham en Steenwijk dat Jacqueline gevraagd werd een plaats op de kieslijst voor de CPB in te nemen. Jacqueline die nog niet zo lang scriba was van de Hervormde Kerk in Vollenhove heeft hier best wel even over moeten denken maar besloot dit toch te doen.

En zo werd Jacqueline in 2001 beëdigd als lid van de gemeenteraad voor de CPB. Bij haar aantreden was zij 1 van de 4 vrouwen in de gemeenteraad. Voor de PvdA zat Geertje Veenstra in de raad en de VVD had met Marry Gorte en Ineke Steinmetz (wethouder) zelfs 2 vrouwen in de raad. Bij haar vertrek werden 7 raadszetels door vrouwen ingenomen en bestaat het college voor de helft uit vrouwen.


En er volgenden nog veel meer veranderingen. De Christelijke Partij Brederwiede veranderde haar naam in Christelijke Partij Burgerbelangen want de gemeente Brederwiede ging vanaf 2001 op in Steenwijk. Vanaf 2003 werd Steenwijkerland de naam van deze fusiegemeente. De CPB die in Brederwiede de grootste partij was en een aantal raadsperiodes deel uitmaakte van de coalitie was niet meer de grootste partij en kwam in de oppositie. En Vollenhove, van 1973 tot 2001 de hoofdplaats van de Gemeente Brederwiede, was niet langer hoofdplaats. En toen na 4 jaar Old Ruitenborgh verkocht werd moesten de inwoners van Vollenhove ook voor paspoort en rijbewijs naar Steenwijk.


Toch kan Jacqueline terugkijken op een mooie periode in de gemeenteraad. Gestart in 2001 in een monistisch stelsel werd in 2002 de wet dualisering gemeentebesturen ingevoerd en maakten wethouders niet langer deel uit van de gemeenteraad maar vormden samen met de burgemeester het college van B&W. Met 3 of soms 4 raadsleden was de CPB vertegenwoordigd in de raad. In maart 2014 waren de verkiezingen zeer succesvol en kwam de CPB in het college. Jacqueline werd fractievoorzitter en als langstzittende raadslid werd ze de nestor van de raad. Zo was zij voorzitter in de raadsvergadering van 14 september 2017. In deze vergadering werd de heer J.H. Bats beëdigd en geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Steenwijkerland.


Gekozen door de inwoners moest je er zijn voor de inwoners en dat is waar Jacqueline samen met de fractie invulling aan gegeven heeft. De inwoners die haar benaderden konden er zeker van zijn dat Jacqueline een luisterend oor had, aan de telefoon en wanneer het onvoldoende duidelijk was kwam ze langs.


In de bijna 20 jaren zijn er vele onderwerpen geweest waarover is gediscussieerd en besloten. Bij haar afscheid had fractievoorzitter Ronnie Lassche uitgerekend dat zij toch ongeveer 2.500 avonden op pad geweest moest zijn geweest. Drie avonden per week was eigenlijk wel standaard en er kon ook nog wel eens een avond bijkomen.


Bij haar afscheid kreeg ze een koninklijke onderscheiding die vanwege de Coronamaatregelen door haar man Wim werd opgespeld. We wensen Jacqueline nog een fantastische periode toe waarin ze mag genieten van haar vrije tijd, haar hobby’s en misschien wel het allerbelangrijkste haar kleinkinderen. En als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand kan ze toch af en toe het gemeentehuis in Steenwijk bezoeken om zo herinnerd te worden aan de vele bezoeken in dit gemeentehuis.


Als fractie zullen we Jacqueline niet snel vergeten. Haar gedrevenheid, inzet en opgebouwde dossier aan notities was een naslagwerk waarin per onderwerp de keuze en motivatie van onze en alle andere fracties is opgeslagen. We hopen als fractie zonder dit naslagwerk te kunnen en anders maken we er graag nog een keer gebruik van.


Jacqueline en Wim, geniet ervan en het ga jullie goed.


Comments


bottom of page