top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCPB Steenwijkerland

Begrip en ondersteuning met uitzetting bedreigde bewoners Vijverhof


De Vijverhof in betere tijden (foto Historische Vereniging Steenwijk & omstreken)


Als fractie CPB hebben we vragen gesteld aan het College omdat de beheerder van de Vijverhof in Steenwijk de huurvoorwaarden gewijzigd heeft van onbepaalde tijd naar 28 dagen met een maximale verlenging tot 1 jaar. Samen met de fractie Veur Elkaar hebben we een brandbrief geschreven nadat diverse bewoners te horen gekregen hebben dat ze vertrekken moesten.


Inmiddels zijn diverse bewoners vertrokken en hebben arbeidsmigranten hun intrek genomen in de leeggekomen appartementen. Bewoners die de psychische druk van de beheerder niet langer aankonden of wilden accepteren.


Meer dan 30 bewoners dreigen op korte termijn uit hun appartement gezet te worden. Deels psychisch kwetsbare bewoners maar ook bewoners die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Inmiddels zijn een aantal bewoners al vertrokken en zijn 2 bewoners dakloos geworden.


Een grote groep bewoners heeft zich verenigd en een advocaat in de arm genomen om te kijken of er sprake is van een bruikleenovereenkomst of van tijdelijk verhuur waarmee de bewoners recht hebben op huurbescherming. Omdat veel bewoners weinig inkomsten hebben is middels een motie door de gemeenteraad opgeroepen deze bewoners te steunen in deze zaak.


Het College is opgeroepen:

  • Vanwege de urgentie van dreigende uitzetting en de over het algemeen kwetsbare groep, bewoners die in kort geding tegen beheer van de Vijverhof hun uitzetting aanvechten en niet beschikken over voldoende financiën, te ondersteunen in hun zoektocht naar de financiering van mogelijke gemaakte kosten.

  • Bij een negatieve uitspraak van de rechter, de gemeente naast deze inwoners blijft staan in de zoektocht naar passende woonruimte binnen de kaders die er voor zijn.

Deze motie is met ruime meerderheid aangenomen.

Comments


bottom of page