top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCPB Steenwijkerland

Reactie bestuur Christelijke Partij Burgerbelangen op uitsluiting van formatieonderhandelingenHet bestuur van de CPB is zwaar teleurgesteld in de gang van zaken ten aanzien van de vorming van een nieuw college in de gemeente Steenwijkerland.


Het zal u niet verbazen dat het uitsluiten van de CPB van de coalitiebesprekingen voor de vorming van een nieuw college het bestuur en fractie van de CPB zwaar teleurstelt.


Op 16 maart, de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, werd duidelijk dat de inwoners van Steenwijkerland niet verder willen met het college in de huidige samenstelling. De CPB werd die avond de grote winnaar met ruim 38% meer stemmen dan in 2018 en werd daarmee de tweede partij van onze gemeente. BGL kreeg ruim 28% meer stemmen dan in 2018. De grote verliezers zijn de CU, de VVD en de PvdA.


Maar, zoals het er nu naar uitziet blijft het huidige college zitten en wordt de winst van de CPB, die van 3 naar 5 zetels is gegroeid genegeerd. De informateur heeft onderzocht welke partijen samen een college kunnen vormen, maar kennelijk hebben de 4 huidige coalitiepartijen een nadere verkenning met de CPB niet nodig geacht.


In 2018 hadden zowel BGL als de CPB een verlies van ruim 9% en werd de CPB uitgesloten met het argument dat men niet met een verliezende partij een college wilde vormen. Nu gaat BGL met de 3 grootste verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 een college vormen. Het op deze wijze negeren van de mening van de kiezer is het negeren van de democratie. BGL, PvdA, VVD en CU maken blijkbaar zelf wel uit hoe de coalitie er uit gaat zien, daar zijn ze de inwoners van Steenwijkerland niet voor nodig. Dit vinden wij spijtig, want welke waarde heeft de democratie in onze gemeente als de verkiezingsuitslag volledig genegeerd wordt?


Op de raadsvergadering van 12 april werd er op de vragen van fractievoorzitter Ronnie Lassche van onze partij aan de informateur geen antwoord gegeven waarom er blijkbaar angst bestaat dat een college met CPB niet stabiel zou kunnen zijn. Een beschamende vertoning voor de kiezers van Steenwijkerland.


Comments


bottom of page